Winterse Kippensoep

[x_section style=”margin: -50px 0px 0px 0px; padding: 0px 0px 0px 0px; “][x_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” bg_color=”” class=”center-text ” style=”margin: 0px auto 0px auto; padding: px 0px 0px 0px; “][x_column bg_color=”” type=”1/1″ style=”padding: 0px 0px 0px 0px; “][x_text class=”left-text “]

Winterse kippensoep

[/x_text][/x_column][/x_row][/x_section][x_section style=”margin: -10px 0px 0px 0px; padding: 0px 0px 0px 0px; “][x_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” bg_color=”” style=”margin: 0px auto 0px auto; padding: 0px 0px 0px 0px; “][x_column bg_color=”” type=”1/2″ style=”padding: -25px 0px 0px 0px; “][x_text]

Bereiden

We zitten midden in de winter, vandaag is het een druilerige vochtige dag. We hebben echter al een aantal flink koude dagen achter de rug. Onze nieren hebben dan vaak behoefte aan wat extra warmte. Klachten die je kunt krijgen door nieren die uit balans zijn: koud voeten, billen en onderrug en algehele kou die nu snel kan binnendringen in je lijf.
Hoe kunnen we ons weren? Natuurlijk door buiten in beweging te blijven als het koud is en warme kleding. Vooral het onderlichaam (waar de yin klachten vandaan komen) warm houden, door eventueel een extra maillot onder je broek of wollen inlegzooltjes in je schoenen. Echt heerlijk warm en voor nog geen Euro bij de Action.

Qua voeding kunnen we onszelf verwarmen door soepjes met gember, kruidnagel en andere verwarmende kruiden te verrijken, maar kippensoep is in deze tijd toch wel een super opsteker. Wanneer je herstellende bent van de griep of een verkoudheid voelt opkomen kan een goede kippensoep je helpen herstellen van de balans in je lichaam.

Ik haal altijd een hele kip bij de Polderhoen, die laten daar het levertje in. Dit proef je niet maar werkt extra versterkend. Doe de kip in zijn geheel in een pan met water, laat het water aan de koken komen. Wanneer het water bijna kookt komt er wat schuim vrij, dit schep je er af. Vervolgens voeg je de kruiden en het bouillon blokje toe. En laat dit 2,5 uur met deksel zachtjes koken.

Na 2,5 uur haal je voorzichtig de kip eruit, deze zal in stukken vallen. Verwijder de losse kruiden. Nu heb je een hele versterkende kippen bouillon. Snij de selderie, winterwortels en de prei in kleine plakjes en kook deze nog 20 minuutjes in de bouillon, met nog een bouillonblokje. Als dit kookt voeg je in de tussentijd stukjes kip toe. De rest van de kip die je niet gebruikt, gebruik ik bijvoorbeeld vaak voor de roti of eigengemaakt kip kerrie salade, hmmm…

Na 20 minuutjes even proeven of er genoeg zout in zit en dan is je versterkende soep klaar. Eet smakelijk![/x_text][/x_column][x_column bg_color=”” type=”1/2″ style=”padding: 0px 0px 0px 0px; “][x_text]

Ingrediƫnten:

  • 1 hele kip
  • 2 kruidnagels
  • 2 kardemompeulen
  • 3 laurier blaadjes
  • 4 jeneverbessen
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 selderie stengel
  • 2 winterwortels
  • 1 prei

[/x_text][x_image type=”none” src=”https://lobkes5seizoenen.nl/wp-content/uploads/2016/01/GetAttachment.jpg” alt=”Winterse kippensoep” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][/x_column][/x_row][/x_section]