Nazomer

[cs_content][cs_section bg_color=”#ffff3a” parallax=”false” style=”margin: 0px;padding: 0px 0px 30px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][x_custom_headline level=”h2″ looks_like=”h3″ accent=”true” class=”cs-ta-center”]Nazomer[/x_custom_headline][x_columnize]De nazomer is onze Basis, de verteringsorganen volgens de Chinese geneeswijze. De maag (het pannetje) en de Milt (het verteringsvuur).
Vanuit een gezonde vertering krijgen we energie en levenslust, maar wat kunnen wij eigenlijk vertering volgens deze Basis.

Dit is mede afhankelijk van de kwaliteit maar ook de thermische werking en bereidingswijze van ons voedsel.

Wat ons pannetje(de maag) graag wilt eten zijn sappige groentes en gerechten, mild bereid, dus gekookt of geblancheerd. Ons verteringsvuur wordt blij en warm van zetmeelrijke groente, noten, goede olie, zoete granen en peulvruchten. Echter wel licht gekruid om de vertering te bevorderen.

Voorbeelden van vertering bevorderende kruiden zijn: verse gember, basilicum (dus een lekkere verse pesto hhm), citroenschil (bitter van smaak dus lost ook slijm op), kardemon (vocht afdrijvend), kurkuma (ontstekingsremmend) en koriander.

Als ons verteringsvuur dooft krijgen we last van slijm, futloosheid, windjes en koude. Als ons pannetje niet krijgt wat hij kan verteren kan dit komen door een matig of te heet vuurtje of het ontstaan van een composthoop in de pan die wordt veroorzaakt door aangekoekte voedingsmiddelen. Hierdoor kunnen maagklachten ontstaan zoals: geeuwhonger, onbedwingbare trek, brandend maagzuur en geprikkeldheid.

Benieuwd naar hoe je je vertering sterk kunt houden, kijk eens bij de recepten of kom eens naar een kookworkshop![/x_columnize][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section bg_color=”#bbff99″ parallax=”false” style=”margin: 0px;padding: 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/2″ style=”padding: 0px;”][x_feature_headline level=”h2″ looks_like=”h4″ icon=”lightbulb-o”]Courgette op zuur
[/x_feature_headline][cs_text]Ik denk dat elke moestuinder die het is gelukt zijn courgette plantjes van de slakken te redden nu te maken heeft met een overschot aan courgettes. Natuurlijk altijd leuk om anderen er blij mee te maken of wat in te vriezen, maar het op zuur maken vind ik ook erg handig en lekker.

Ingredienten
2 flinke courgettes
2 grote uien
een zakje inmaakkruiden of alleen mosterdzaad
500 ml azijn
handje zout
100 gram suiker

Bereidingswijze

Snijd de courgette doormidden en haal de zaadlijsten eruit (als er zaadjes heel blijven kun je deze natuurlijk drogen en volgend jaar weer in de grond stoppen) de rest snijd je in reepjes van 1cm.

Ook de uien snijd je in plakken van ongeveer 1cm.

Doe de courgette en de uien in een grote pan en voeg het zout toe, laat dit zo enkele uren staan.

Spoel het vervolgens af en doe alle ingrediĆ«nten bij elkaar in de pan, zachtjes aan de kook brengen en ongeveer 5 minuten laten koken. Niet afgieten natuurlijk, maar een aantal wekpotten vol lepelen met het groenten mengsel en vervolgens tot de nok toe aanvullen met het sap. Dit minimaal 4 weken laten staan en je hebt heerlijk zuur voor bij vele gerechten, zeer bevorderlijk voor de spijsvertering (niet te koud opdienen trouwens, koude vertraagd dus de spijsvertering).[/cs_text][/cs_column][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/2″ style=”padding: 0px;”][x_gap size=”100px”][x_image type=”none” src=”https://lobkes5seizoenen.nl/wp-content/uploads/2016/08/IMG_4262-e1471444519523.jpg” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”right” info_trigger=”hover” info_content=”” class=”ALIGN=”center””][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section bg_color=”#d6d6d6″ parallax=”false” style=”margin: 0px;padding: 0px 0px 40px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/2″ style=”padding: 0px;”][x_feature_headline level=”h2″ looks_like=”h4″ icon=”reddit”]Bramenjam[/x_feature_headline][cs_text]Ingredienten
3 flinke handen bramen
2 theelepels agar agar
Halve citroen geperst
Scheutje appeldiksap om te zoeten met een kopje water aangelengd
Wat vanille poeder
Bereidingswijze
Was de bramen goed
Doe ze in een steelpannetje met nog wat vocht eraan en doe de citroensap erbij.
Ook de diksap, en vanillepoeder mogen er meteen bij.
Vijf minuutjes koken tot de bramen in het vocht opgaan, ik staafmixer het even om het een geheel te maken en dat er weinig zaadje inzitten, met een roerzeef kan dit natuurlijk ook.
Maar als laatste gaat er nog de agar agar bij die we 10 minuten dienen mee te koken. Meteen in potjes gieten en de jam is klaar hmmm.[/cs_text][/cs_column][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/2″ style=”padding: 0px;”][x_gap size=”50px”][x_image type=”none” src=”https://lobkes5seizoenen.nl/wp-content/uploads/2016/08/IMG_4263-e1471445363456.jpg” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section parallax=”false” style=”margin: 0px;padding: 0px 0px 30px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/2″ style=”padding: 0px;”][x_feature_headline level=”h2″ looks_like=”h4″ icon=”envelope-o”]Hemelse peertjes[/x_feature_headline][cs_text]Benodigdheden
2 kilo stoofperen
250 ml kruidenwijn
1 kaneel stokje
2 anijs sterren
1 kardemon peultje
2 kruidnagels
4 eetlepels oerzoet
scheutje citroensap

Bereidingswijze
Schil de peertjes, ik kook ze in het geheel, dat vind ik mooi.
Leg ze in een pan, voeg de wijn en de rest water W toe tot de peertjes onderstaan.
Voeg alle kruiden en de suiker toe.
Kook deze ongeveer 45 minuten zachtjes, tot de peertjes rood en mooi zacht zijn.
Heerlijk op zondag bij de frietjes en eventueel een stukje vlees. Eet smakelijk![/cs_text][/cs_column][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/2″ style=”padding: 0px;”][x_gap size=”60px”][x_image type=”none” src=”https://lobkes5seizoenen.nl/wp-content/uploads/2016/08/peer-e1471445570400.jpg” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section bg_color=”#ffad96″ parallax=”false” style=”margin: 0px;padding: 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/2″ style=”padding: 0px;”][x_feature_headline level=”h2″ looks_like=”h4″ icon=”thumbs-up”][/x_feature_headline][cs_text][/cs_column][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/2″ style=”padding: 0px;”][x_gap size=”100px”][x_image type=”none” src=”” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][/cs_column][/cs_row][/cs_section][/cs_content]