Lente

[cs_content][cs_section bg_color=”#a8ff7c” parallax=”false” style=”margin: 0px;padding: 0px 0px 20px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][x_custom_headline level=”h2″ looks_like=”h3″ accent=”true” class=”cs-ta-center”]Lente[/x_custom_headline][cs_text]

De lente staat voor kiemkracht, ruimte en ontwikkeling. Er begint nu van alles te groeien en bloeien en deze eerste kiempjes bevatten veel levenskracht. Zoek ruimte voor jezelf, wat wil er in jou ontkiemen en geniet van het nieuwe groen wat ontstaat. Hieronder een aantal versterkende en ik hoop inspirerende recepten om je lichaam in dit seizoen te ondersteunen.

[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section parallax=”false” style=”margin: 0px;padding: 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/2″ style=”padding: 0px;”][x_feature_headline level=”h2″ looks_like=”h4″ icon=”beer”]Vlierbloesem Limonade[/x_feature_headline][cs_text]Ingrediënten
flinke hoeveelheid verse vlierbloesemtakjes
1 zakje oerzoet
1 citroen
water
flessen en potten genoeg om te vullen

Bereidingswijze
Bij voorkeur in de ochtend als de zon net even op de bloemen heeft geschenen de trosjes met bloemen plukken. Met de bloemetjes omlaag in een grote pan/schaal zetten en alleen de bloemetjes onder water zetten. Een citroen erboven uitknijpen en de schil eraf snijden en erbij doen. Dan 24 uur laten trekken op een koele plek in huis. De volgende dag goed zeven en het geurige water (het ruikt echt heerlijk) op het vuur zetten. Als het bijna kookt roer je voorzichtig de suiker erbij. Nog 10 minuten zachtjes laten koken.

Eventueel wat munt/gember of extra citroen toevoegen.

Ik hou zelf van minder zoet, maar door de oerzoet is het geen echte siroop substantie. Voor een heerlijk glas eigengemaakte vlierbloesemlimonade schenk ik de helft vlierbloesem sap en de helft water in het glas. Ook lekker met spa rood voor een extra verfrissend effect.[/cs_text][/cs_column][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/2″ style=”padding: 0px;”][x_gap size=”100px”][x_image type=”none” src=”https://lobkes5seizoenen.nl/wp-content/uploads/2016/06/VLierbloesemlimonade-1.jpg” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section bg_color=”#ffad96″ parallax=”false” style=”margin: 0px;padding: 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/2″ style=”padding: 0px;”][x_feature_headline level=”h2″ looks_like=”h4″ icon=”bitbucket”]Brandnetelsoep[/x_feature_headline][cs_text]Een heerlijk lichte soep die de sappen aanvult, maag blij maakt en vol rijke voedingswaarde. Perfect voor in de lente wanneer de verse jonge brandnetels groeien!
De brandnetel werkt bloedzuiverend, bloedstelpend, zwak vocht-afdrijvend en antiallergisch. Brandnetels helpen bij huidaandoeningen als eczeem. De plant heeft ook een heilzame werking bij allergische aandoeningen, zoals hooikoorts en astma.
IJzer, kalk, magnesium, vitamine A en C, kalium, mangaan en calcium zijn ruim aanwezig in brandnetels. Brandnetel is een groene wildgroeier met stekels op de stengel en haren op het blad. De plant komt veel voor op plekken waar de grond niet goed onderhouden wordt. Raak je de plant op de verkeerde manier aan, dan injecteren de brandharen mierenzuur in de huid. Maar de brandnetel is veel meer dan dit… het is ook een belangrijke hulpbron bij lichamelijke aandoeningen.

Ingrediënten
2 handjes brandnetel toppen (in de ochtend plukken)
1 middelgrote witte ui
1 kleine prei
1 teentje knoflook
1 pakje Rijstemelk kookroom van Alpro
1 bouillonblokje
1 cm verse gember
1 schepje kokosolie
zout naar smaak

En nog wat kruiden naar smaak als je zou willen.

Bereidingswijze
• Brandnetels wassen en blaadjes lostrekken
• Ui, knoflook, prei en gember klein snijden
• Pan op het vuur met koksolie erin
• Water koken en bouillon blokje erin

Ui, knoflook, prei en gember in de warme olie op het vuur, even fruiten.
Brandnetels en de bouillon erbij en 15 minuutjes laten koken.
Even staafmixeren en de room erin.
[/cs_text][/cs_column][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/2″ style=”padding: 0px;”][x_gap size=”100px”][x_image type=”none” src=”https://lobkes5seizoenen.nl/wp-content/uploads/2016/06/Brandnetel.jpg” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section bg_color=”#d6d6d6″ parallax=”false” style=”margin: 0px;padding: 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/2″ style=”padding: 0px;”][x_feature_headline level=”h2″ looks_like=”h4″ icon=”pagelines”]Minestronesoep[/x_feature_headline][cs_text]Deze soep is ook typisch een sappig soepje voor de Lente. Je kunt eindeloos variëren met seizoensgroente. De witte bonen zorgen voor een volwaardig voedzame soep.

Ingredënten
2 handen gewelde witte bonen (of uit blik)
zout naar smaak
2 bosuitjes
2 winterwortels
2 bietjes
1 venkelknol
3 handjes doperwten
1 zakje jonge spinazie blaadjes
1 bouillonblokje
3 jeneverbessen
2 laurierbladen
2 theelepels koriander gemalen
2 eetlepels Kokosolie
peper
1 teentje knoflook
stuk Parmezaanse kaas
ongeveer 100 ml extra vergine koudgeperste olijfolie
1 plantje Basilicum

Bereidingswijze
De pan op een laag vuur met olijfolie. Fruit de knoflook voor 2 á 3 minuten. Voeg daar de groentes bij en fruit die 1 tot 2 minuten. Voeg de bouillon toe met alle kruiden en breng het al roerend aan de kook. Laat dit 30-40 minuutjes sudderen, hoe langer hoe beter.

Je zou zelf nog wat kleingemaakte glutenvrije spaghetti toe kunnen voegen zodat het een gehele maaltijd is.
En natuurlijk zou je zelf nog andere seizoensgroenten toe kunnen voegen.

Wanneer de soep klaar is, zet je een kommetje klaar en doe daar de pasta in en schenk daar de soep over. Schaaf de Parmezaanse kaas, druppel wat olijfolie over en serveer!

Ik maak er altijd wat pesto bij en strooi er wat Parmezaanse kaas over. Mmm…!
[/cs_text][/cs_column][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/2″ style=”padding: 0px;”][x_gap size=”100px”][x_image type=”none” src=”https://lobkes5seizoenen.nl/wp-content/uploads/2016/06/minestronesoep-e1465126189747.jpg” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section bg_color=”#bbff99″ parallax=”false” style=”margin: 0px;padding: 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/2″ style=”padding: 0px;”][x_feature_headline level=”h2″ looks_like=”h4″ icon=”magic”]Lauwwarme salade met asperges[/x_feature_headline][cs_text]Een heerlijke voedzame maaltijdsalade, met wat warmte componenten. Heerlijk nu de asperges langzaamaan weer komen, hmmm…

Ingrediënten
1 krop sla
1 bosje groene asperges
4 winterwortels
2 avocado’s
4 kruidenmengsel voor worteltjes
1 citroen
1 bosje koriander
grof zeezout
100 ml Extra Vierge koudgeperste olijfolie
peper
1 teentje knoflook
1 lente uitje
zwarte olijven

Bakje quinoa als extra mogelijk erbij.
Bakje Geroosterde pompoen en zonnebloem pitjes erbij.
En een eitje hmmm

Bereidingswijze
• Sla wassen
• Asperges grillen, 10 minuutjes
• Wortels goed schoonmaken en in repen snijden, kort koken 5 min.
• Koriander afknippen en in maatbeker met teentje knoflook, wat zout en peper en 100 ml olijfolie. Staafmixeren.
• Quinoa koken
• Pompoen en zonnebloempitjes even roosteren in een koekenpan
• Eitjes koken
• Wat zeezout over de asperges en in grove stukken hakken
• Na afgieten worteltjes, klontje roomboter erbij en kruiden erover
• Als eerst sla op een groot bord leggen, worteltjes en asperges erover heen, avocado in plakken snijden en erbij leggen,
citroen erboven uitpersen, beetje olijfolie erover
• De quinoa, ei en pitjes erbij serveren.
[/cs_text][/cs_column][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/2″ style=”padding: 0px;”][x_gap size=”100px”][x_image type=”none” src=”https://lobkes5seizoenen.nl/wp-content/uploads/2016/06/DT9B5R5R19-1.jpg” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”right” info_trigger=”hover” info_content=””][/cs_column][/cs_row][/cs_section][/cs_content]