Lobkes 5 Seizoenen

yoga

voeding

Inspiratie

Ik hoop jou met deze website te inspireren om vanuit de basis je eigen balans te ervaren, te voelen waar je staat …
Wat heb je nodig om je vitaal te voelen, zin te hebben in de dag, juiste keuzes te kunnen maken en gezond oud te worden.

Daarin ga ik uit van de 5 Levenselixers:

Ademhaling, Water, Voeding, Beweging en Ritme.

Wil je de uitdaging in je leven aangaan op een liefdevolle en vredelievende manier voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen?
Dit kan door middel van het teruggaan naar de basis, naar jouw waarden, waar ze vandaan komen, waar je blij van wordt en wat je kan verteren zodat je blij blijft. Welke beweging heb je daarvoor nodig?

Aan de hand van de 5 elementen breng ik je graag weer terug in balans, waar deze ook ligt voor jou!

Lobke Brouwer

Wie is Lobke?

Ik ben Lobke Brouwer, moeder van 2 kinderen (13 en 16) en de vrouw van Marcel. 

Ik ben opgegroeid in een gezin waarin biologisch eten heel normaal was, ondanks dat mijn moeder een zeer klein budget had. Een waardevolle basis weet ik nu! Mijn moeder raakte geïnspireerd door de confrontatie met een levensbedreigende ziekte toen ik nog geen 3 maanden oud was. Het roer ging om en we aten vanaf die periode hoofdzakelijk biologische voeding, volwaardige granen en weinig dierlijke vetten, maar wel goede vetten.
Ik heb als tiener dan ook gewerkt in een natuurvoedingswinkel en een vegetarisch restaurant. Ik denk net als elke jongvolwassene heb ik me hier een periode tegen verzet, maar sinds ik zelf kinderen heb, is bij mij ook het roer omgegaan.
Mijn kinderen hadden beiden een koemelk en lactose intolerantie en ook mijn man kreeg te maken met een lactose en gluten overgevoeligheid. Langzaamaan werden we steeds bewuster van alle toevoegingen in voeding en de werking van het darmstelsel. Onze keuken ging om en we hebben als gezin veel uitgeprobeerd. Daarbij ben ik geïnspireerd geraakt door het bloedgroepen dieet, het Zuurbasen evenwicht in ons lichaam doordat deze methodes veel verlichting gaven in de reumatische klachten van mijn man. Ik wilde meer met voeding, terug naar de basis, geen methode maar een filosofie die zijn werkzaamheid al bewezen heeft in een lange tijd. In de Chinese Voedingsleer ben ik echt voor mijn gevoel bij de basis gekomen. Wat kan ik verteren? Hoe kan ik mijn lichaam optimaal ondersteunen bij het leven met onze seizoenen?

Want dat is een feit, hier in Nederland hebben wij onze prachtige seizoenen en er zijn zoveel kwaliteiten in deze fases waar we in onze gezondheid nog veel meer zouden kunnen doen.
Met de kinderen leef ik dat al voor, buiten zien wij alle seizoenen in volle glorie. In de inrichting van mijn huis raak ik geïnspireerd door buiten. En onze moestuin maakt de beleving compleet met bijvoorbeeld soep maken van groenten van het seizoen.

‘Voedsel bevat zonlicht. En alleen als we voldoende van dat licht binnen krijgen, kunnen we zelf stralen van gezondheid.’

Waarom deze site?
Ik heb een grote behoefte om te delen, te inspireren of te ondersteunen waar nodig. Voeding is naar mijn idee echt de basis van ons welbevinden. Ze zeggen ook niet voor niks dat 60% van onze energie gewonnen wordt uit onze voeding en 40% uit de lucht die we inademen. Als we kijken naar de voeding hoe onze grootouders dat deden of hoe het nog steeds in de traditionele keuken eraan toe gaat, dan komen we terug naar de basis van het koken. Wat doen bepaalde voedingsmiddelen voor ons, wat is de thermische werking van een voedingsmiddel en hoe zorg ik voor een optimale werking van mijn darmstelsel. (Wat ontzettend belangrijk is gebleken uit recent gepubliceerde literatuur zoals De Darm denkt mee van de auteur Klaus-Dietrich Runow en De Mooie Voedselmachine van Giulia Enders). Allemaal vragen waarin ik de antwoorden heb gevonden in de voeding volgens de 5 elementen.

Vijf Elementen Voeding

Voeding
Eeuwenoude kennis vanuit de Chinese geneeskunde, de traditionele keuken en onze eigen kloosterkeuken hebben geleid tot de 5 elementen voedingswijze. Voeding volgens een cyclus, wat hebben we wanneer nodig? Waar bevinden wij ons in deze cyclus met ons leven? Waar ligt onze basis en hoe kan deze ons ondersteunen?
Het gaat om de eenvoud, de natuur en de geneeskrachtige en thermische werking die voedingsmiddelen hebben op ons lichaam.
Een voedingswijze met als doel meer in je kracht te staan, meer energie ervaren, je soepel voelen in je lijf en als bijkomstigheid je ideale gewicht bereiken.

Kinderen
Uit onderzoek blijkt dat 80% van de kinderen zeer regelmatig onverklaarbare buikpijn hebben, tieners steeds stijver worden en de nachtrust vaak moeilijk komt of onrustig verloopt. Dit is niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van het kind. Rust in je buik zorgt voor rust in je hoofd, een soepel lichaam maakt een soepel geest en een gebalanceerde dag met genoeg actie en rust zorgt voor een goede slaap.

Voeding ligt als de basis onder deze aspecten. Wat kan jij verteren, zowel wat je in je mond stopt als wat er om je heen gebeurt hebben daar invloed op. Na zeven jaar mijn eigen opvang te hebben gehad en voeding daarin een belangrijke basis was heb ik aan den lijve mogen ondervinden wat een grote invloed voeding heeft op het gedrag van kinderen.

In de consulten gaan we aan de slag met wat jij op dit moment kunt verteren, waar jij blij van wordt en wat past in je huidige levensfase.
Benieuwd wat de 5 elementen voedingswijze jou te bieden heeft?

Locatie
In Lelystad, via Skype of op locatie.
1e consult         1,5 uur €65
vervolgconsult 1 uur     €50
Afspraak op gewenste locatie worden reiskosten berekend. 

Workshops
Op aanvraag geef ik een workshop 5 elementen voeding bij jou op locatie.

Koken bij retraite en Catering.

Interesse? Vul dit contactformulier in. 

Kinderen en Yoga

Wat heb ik jou en je kind te bieden?

Ik werk vanaf mijn 14e met kinderen. Na de SPW en SPH met specialisatie 0-10 jaar eerst een zij stapje gemaakt in het bedrijfsleven, maar al snel mijn weg terug naar kinderen gevonden.

Kinderen zijn mijn passie, de basis van waar er veel te ontwikkelen is. Wij als ouders doen ons best de kinderen optimaal te ondersteunen, maar wat een klus is dit in deze veelzijdige en drukke wereld. Welke waarden en normen willen we onze kinderen meegeven, waar ligt onze verantwoordelijkheid en waar geven we kinderen de ruimte?

Na het runnen van een eigen kinderdagverblijf en het opvoeden van 2 eigen kinderen die nu pubers zijn heb ik een hoop ervaring opgedaan in het aanvoelen van kinderen, testen wat bij elk afzonderlijk kind past en afstemmen met de ouder en/of verzorger, zodat eenieder zich gehoord en gezien voelt.

In mijn opvang had ik veel te maken met hoog gevoelige kinderen en merkte dat deze wereld veel kinderen onrustig en angstig maakt. De invloed van voeding, warmte en begrenzing speelde daarbij een grote rol. Waar laadt een kind van op en waar loopt een kind van leeg? Buiten was eigenlijk altijd goed en wij waren daarom ook dagelijks veel uren buiten te vinden in weer en wind. Maar hoe doe je dit als je kind op school zit? Het in een vast ritme mee moet? Niet goed tot rust komt of slaapt?

Vanuit de Chinese Geneeswijze heb ik verschillende vormen van ondersteuning mogen ontdekken om weer in Balans te komen. Daarbij is voeding toch echt wel de Basis en dan niet alleen voeding wat je in je mond stopt maar ook de informatie die tot je komt en of je die kan verteren.

Samen met jou als ouder gaan we op zoek naar wat jou en je kind helpt deze Balans weer te vinden.

Na een telefonische intake zal ik aangeven wat ik verwacht te kunnen bieden. Dan volgt er een gesprek met ouder en kind om een plan van aanpak te maken. Dit kan begeleiding van mij zijn of in combinatie met andere hulpbronnen.

KinderYoga

Vanaf januari 2020 ben ik begonnen met een reeks van 10 kinderyogalessen op de Warande school te Lelystad .

 Ouder-Kind Yoga weekend

Ook in 2022 zal ik samen met Rhode de Heer van Fiade en Maren Slijkhuis van Yoga met Maren wederom een ouder-kind yoga weekend organiseren bij het Hof van Heden te Oostwoud.

Op deze unieke locatie is het een feest te mogen vertoeven in één van de prachtige kamers of blokhut in de tuin en samen met je kind Yoga te mogen beoefenen in de prachtige binnenruimte. Maar ook aan de innerlijke mens wordt gedacht met heerlijke 5 elementen maaltijden en suikervrije hapjes en fruit tussendoor.

Op zaterdagavond is het al vaste prik, bonte avond en op zondag Lazy Sunday met laat ontbijt en extra lange ontspanning na de yogales voor de ouders, wat wil je nog meer!

Meer info? mail naar lobkes5seizoenen@gmail.com of bel  06 29046167 

Tuina Massage

In China wordt er in veel ziekenhuizen eerst gemasseerd als je binnenkomt. De pols wordt gevoeld en de tong bekeken. Vervolgens nemen ze je voedingspatroon met je door en wordt deze zo nodig aangepast.

Dat ze zo beginnen is voor mij een goede Basis en een stimulans om beide methodes te kunnen beoefenen.

Met de Tuina massage/behandeling breng je het lichaam in balans door de qi en het bloed weer optimaal te laten stromen.
Er wordt gewerkt met technieken zoals wrijven, pulseren, drukken, kloppen en draaien. Aan de hand van de meridianen volg je de energie in het lichaam en breng je stagnaties en/of blokkades weer in beweging.

Door de technieken juist snel of langzaam toe te passen kun je koude verwarmen en verwijderen of hitte/stagnatie een mogelijkheid geven het lichaam te verlaten.

De uitdaging daarbij is dat we bereid zijn los te laten. Een goede buik ademhaling is daarbij essentieel.

Deze massage vorm kan zowel op de huid als over de kleding worden toegepast.

Heb je behoefte aan een heerlijke ontspannende massage? Benieuwd naar wat deze massagevorm voor jou kan betekenen?

Locatie
Bij mij thuis ben je van harte welkom eens te ervaren wat deze voedingswijze en massagevorm voor jou kunnen betekenen. Een mailtje via: lobkes5seizoenen@gmail.com of bellen via: 06 29046167 is de weg om een afspraak te maken.

Do-In Yoga

Om te zorgen dat ons lichaam zelf stagnaties/blokkades of disbalans opspoort en aanpakt is het nodig om te bewegen.

En nu heb je natuurlijk verschillende vormen van beweging.
De Chinezen kiezen voor een milde en vriendelijke vorm van dagelijkse beweging die je integreert in je dagritme.
Beweging vanuit de intentie om je lichaam vrij te maken van blokkades, te voelen wat gevoeld mag worden en het te geven wat het nodig heeft. Aandacht en beweging vanuit de basis (je hara).

Door middel van ademhaling, bewust bewegen van energie, activeren en harmoniseren van al de meridianen en aandacht schenken aan wat ons beweegt, brengen we ons lichaam weer in balans.

Ook hier maken wij gebruik van de 5 elementen.

Waar vinden de lessen plaats?

Praktijk Beker

  • dinsdag         9:00 – 10:15 uur
  • woensdag  19:30 – 20:45 uur
  • vrijdag         13:30 – 14:45 uur

Aanmelden kan via lobkes5seizoenen@gmail.com

Contact

Lobkes 5 Seizoenen

nieuwsbrief