De Dojo tijd

Vandaag keek ik met verbazing in mijn winkelkarretje, deze zat vol met zetmeelrijke groente. In de oogsttijd eet ik vooral veel pompoen en pastinaken, maar de afgelopen weken was er veel kool in huis.
Ineens bedacht ik me dat het vast de Dojo tijd zou zijn, dit is de overgangsfase van een seizoen. In deze tussenfase is het goed om je Aarde element weer eens goed te versterken.

De Chinese Kalender berekend dat elke overgangsperiode 18 dagen duurt, de Dojo tijd (4x per jaar). Wat neerkomt op 72 dagen per jaar. Elk van de ander Seizoen/Element duurt ook 72 dagen op een volledig energetisch jaar van 5 keer 72 dagen + 360 dagen per jaar.

Stiekem is het al wat tijd om je blik naar buiten te richten, nieuwe kiempjes in jezelf te laten ontstaan.

Op de moestuin zag ik al brandnetel opkomen en je ziet ook bloesem ontstaan en kleine heldere groene blaadjes aan bomen en struiken. Nog snel even mijn appelboom en Indische Kers gesnoeid en de spinazie (winterreuzen) al gezaaid. De knoflook staat er ook prachtig bij, ondanks de vorst die toch steeds niet echt doorzet. (Nou ja… het was toch erg koud dit weekend)

Toch vraagt de kou en vaak nog de guurheid van het weer rustig aan te doen. Als je namelijk niet genoeg rust in de winter zal je veel last hebben van vermoeidheid in de Lente. En dat zou jammer zijn.

Dus zoek nog lekker de warmte op. Van elkaar of een lekker vuurtje en een verwarmend gerecht zoals een stoofpotje of aardesoepje. Houd je nieuwe plannen nog even voor jezelf en wees lief voor jezelf, nog even en je kan stralen!